Welke vitaminen zitten er in bananen?

Bananen zijn één van ’s werelds belangrijkste voedselgewassen. Ze komen uit de Musa-plantenfamilie, die inheems is in Zuidoost-Azië en wordt gekweekt in veel warmere klimaten. Ze zijn supergezond qua vitamines, sterker, er zitten zelfs veel vitamines in de bananenschil, dat wist je misschien niet.

Bananen vol vezels én vitaminen

Bananen bevatten veel vezels, maar ook kalium, vitamine B6, vitamine C, en antioxidanten. Er zijn talloze soorten en maten bananen in de winkel te vinden. Hun kleur varieert van groen tot geel, met enkele rode varianten.

1. Vitaminen in bananen: voedingsfeiten

2. Vitamine B in bananen

3. Vitamine C en ijzer in bananen

4. Tyrosine: vitamines in bananen

Voedingswaarden van 1 middelgrote banaan (100 gram)

  • Calorieën: 89
  • Water: 75%
  • Eiwit: 1,1 gram
  • Koolhydraten: 22,8 gram
  • Suiker: 12,2 gram
  • Vezel: 2,6 gram
  • Vet: 0,3 gram

Pro-tip: Bananen passen goed in je dieet.

Vitamine B6 in bananen

Een middelgrote banaan bevat ongeveer 20 procent van de dagelijkse vitamine B6 behoefte van 1,3 tot 1,5 milligram. Belangrijk, want het krijgen van voldoende vitamine B6 het risico op hartaandoeningen en bepaalde soorten kanker verminderen.

B6 heeft het potentieel om de ernst van de symptomen van het premenstrueel syndroom te verminderen en de verslechtering van de cognitieve functie bij oudere personen te stoppen. Vitamine B6 tekorten komen dan ook vaak voor bij mensen met auto-immuunziekten, alcoholisme en nierinsufficiëntie, en het eten van bananen kan dan helpen.

Pro-tip: Bananen zitten boordevol antioxidanten.

Vitamine C en ijzer in bananen

Hoewel citrusvruchten en bessen nog meer vitamine C bevatten, levert een banaan jou ongeveer 15% van je dagelijkse behoefte aan die voedingsstof. Een banaan voorziet ook nog eens in 2% van je dagelijkse ijzerbehoefte. Omdat vitamine C je lichaam helpt bij de opname van ijzer, is het zeer verstandig om deze twee voedingsstoffen in hetzelfde dieet te hebben.

Aminozuur tyrosine

Hoewel bananen een klein aantal vitamines bevatten, reageren ze wel met andere stoffen in de banaan om je een aantal unieke voordelen te bieden. Bananen bevatten trouwens ook het aminozuur tyrosine, dat in combinatie met bepaalde vitamines jouw lichaam helpt bij de productie van noradrenaline, een neurotransmitter gerelateerd aan dopamine.

Sporters houden van bananen

Een andere reden waarom bekende sporters vaak voor bananen kiezen tijdens waterpauzes, is dat deze combinatie de alertheid, motivatie, geheugen en concentratievermogen flink kan verbeteren. Tyrosine is tot slot ook te vinden in amandelen, avocado’s, limabonen, pompoenpitten en die lekkere sesamzaadjes in je brood.